Bedwants

Latijnse naam: Cimex Lectularius L. 

Herkenning:


De volwassen bedwants is ovaal van vorm, plat en is roodbruin van kleur. Na een bloedmaaltijd is deze donker rood van kleur. De grote van de bedwants is 4,5-9 mm voor een volwassen exemplaar.

Kenmerken:

De bedwants leef op menselijk bloed. Ze voeden zich ca. 1 keer per week bij slaapkamertemperatuur. Bij een hogere temperatuur zullen ze zich ook vaker voeden. Bedwantsen zijn lichtschuw wat inhoud dat ze voornamelijk in de nachts actief zijn en op zoek gaan naar voeding. Ze noemen de bedwants ook wel wandluis. Deze benaming is foutief daar de bedwants niet tot de orde van de luizen behoort. De bedwants kan niet vliegen. Verspreiding vind plaats door het lopen van de ene naar de andere ruimte. Door zijn geringe formaat zijn kleine kieren en naden voldoende om van de ene naar de andere ruimte te verplaatsen. Daarnaast reizen bedwantsen mee in de reistassen en kleding van mensen. Hotels, vakantieparken en andere plaatsen waar mensen kortdurend verblijven zijn plaatsen waar bedwantsen zich kunnen vestigen.

Schuilplaats:

Bedwantsen verschuilen zich het liefste in de buurt van hun gastheer. Veelal worden ze op of

rondom bedden aangetroffen. Je vind ze in de randen van matrassen, tussen de lattenboden en in de kieren van het bed.

Tussen bed naden & kieren

Naast deze schuilplaatsen zijn tussen plinten, onder vloerbedekking en in stopcontacten te vinden. Klem ongediertebestrijding kan u helpen deze schuilplaatsen te ontdekken en bloot te leggen.

Sporen:

Bedwantsen laten flink wat sporen na. Bijtwonden op mensen geeft aan dat er actieve bedwantsen aanwezig zijn. Deze bijtwonden zijn vaak te herkennen aan rode bultjes die dicht bij elkaar liggen. Op het matras of linnengoed zijn vaak bloeddruppels te vinden. Deze worden veroorzaakt nadat een bedwants zich heeft gevoed en door de gastheer platgedrukt word naar het draaien in bed.  De bedwants zelf laat uitwerpselen en vervellingshuidjes achter. Dit is kenmerkend voor een groeiende populatie.

Voor iedere vervelling )volgende stadium) is een bloedmaaltijd nodig

Bestrijding:

Na het aantreffen of de verdenking van de aanwezigheid van bedwantsen is het belangrijk aanwezige spullen NIET te gaan verplaatsen naar een andere ruimte. Hiermee voorkom je besmetting van diverse ruimtes.

De bestrijding zelf bestaat uit 3 onderdelen:

De voorbereiding: waar verblijven de bedwantsen, wat moet er gebeuren om te kunnen bestrijden, welke ruimte worden bestreden en welke acties worden gedaan voordat we kunnen bestrijden.

De bestrijdingsactie: Er zijn 2 verschillende methodes voor de behandeling. 

  • Middels een naden en kieren behandeling. Hierbij  word bestrijdingsmiddel aangebracht op alle naden en kieren. Stopcontacten krijgen een poederbehandeling. Boven plafonds of andere moeilijk bereikbare plaatsen zetten we een koudvernevelaar in met een bestrijdingsmiddel welke een zeeg hoog “knock down” effect kent. Voordeel van deze behandeling is de lange residuele werking.
  • De tweede methode is een warmte behandeling. Door verhitting boven de 60 graden zullen alle levenfase van de bedwants sterven. Voordeel de eitjes van de bedwats zullen het niet overleven.

De nacontrole: Na 6 weken zal er een nacontrole uitgevoerd worden en waar nodig zal er een nabehandeling plaats vinden.

Prijzen:

De prijs van een bedwantsen bestrijding is afhankelijk van diverse factoren. Hoe groot is de te behandelen ruimte, welke behandeling wenst u, hoe groot is de populatie, in welke ruimtes bevinden zich bedwantsen, enzovoorts. Het is dus van groot belang een inspectie uit te laten voeren. Hier kan beoordeeld worden wat de bestrijding voor u zal gaan kosten.

Klem ongediertebestrijding voorziet u  graag van advies. Contact klik HIE

eradicator