Fruitvliegjes

Fruitvliegen (familie Drosophillidea)

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is fruitv.jpg

Beschrijving:

Fruitvliegen komen in Nederland veel voor. Er zijn ongeveer 25 verschillende soorten. Fruitvliegen worden sterk aangetrokken door rottend fruit maar worden ook aangetrokken op vergisting in bier, wijn of andere alcoholische dranken.

Het vliegje wordt ca. 3 mm lang en heeft een stevig gebouwd lichaam. Het zijn actieve vliegers maat hebben maar een beperkt bereik. De ontwikkeling onder juiste omstandigheden  is 1 week en een vrouwtje legt gemiddeld 20-25 eitjes per dag. Als er dus niet ingegrepen word zal de populatie snel groeien naar grote getallen.

Hygiënisch:

Fruitvliegjes worden aangetrokken door rottend fruit. Er zijn dus een aantal preventieve maatregelen die u kunt treffen om grote overlast te voorkomen. Let erop dat u rottende of vergistende producten goed opbergt. Plaatsen waar u fruit verwerkt dienen  goed schoongemaakte te worden schoonmaakt. Als u de preventieve maatregelen treft is de kans groot dat de overlast van fruitvliegen af zal nemen. Vaak is bestrijding dan ook niet noodzakelijk.

Bestrijding:

Omdat fruitvliegjes hinderlijk kunnen zijn kan het voorkomen dat bestrijding noodzakelijk is. We gaan dan op zoek naar de ontwikkelingsbron en gaan deze met een residueel werken bestrijdingsmiddel behandelen.