Huismuis

Latijnse naam: Mus Musculus

Herkenning:

De huismuis is een zoogdier die tot de ware muizen behoort. De muis is klein en slank. De kleur is grijs/bruinachtig. De huismuis is in tegenstelling tot de rat niet neofobisch (bang voor nieuwe voorwerpen) maar juist nieuwsgierig. De huismuis kan veel schade aanbrengen aan voedselvoorraden, gebouwen en kan voor stankoverlast zorgen. Mensen kunnen zeer angstig zijn voor muizen. Zelfs zo angstig dat er een naam voor deze fobie bestaat; musofobie.

Kenmerken:

  • De huismuis heeft een levensduur van gemiddeld 1 jaar
  • De huismuis een dracht van 3 weken, heeft 6 tot 10 worpen per jaar met gemiddeld 6 jong.
  • De huismuis bereikt zijn seksuele volwassenheid 8 tot 110 weken na de geboorte. Hierdoor kan de populatie snel uitbreiden.
  • De huismuis kan overleven zonder water. hij haalt vocht uit het voedsel en heeft hier genoeg aan.
  • Men denkt dat hij al in de 10e eeuw voor christus is aangetroffen.
  • Eet 3 tot 5 gram per dag.
  • De ontlasting wordt ook wel vergeleken met hagelslag.
  • Cultuurvolger. Woont in de buurt van mensen.

Bestrijding:

De bestrijding van muizen bestaat niet enkele uit het zetten van mechanische klemmen en biociden. Het bestaat ook uit het aanbrengen van weringsmaatregelen. Dit heet habitat management. Muizen kunnen zich namelijk zeer plat maken en kunnen zich door ruimtes van 0,5 cm wringen. Naast deze vaardigheid zijn het ook goed klimmers. Huismuizen verschuilen zich vaak bij de aanwezigheid van een voedselbron en kunnen leven zonder water te drinken.

Het is dan ook verstandig om een professionele plaagdier bestrijder te raadplegen voor adviezen. Deze kan je informeren over de grote en verspreiding van de plaag. Waar zich holen en nesten zich bevinden. Welke preventieve of bedrijfsmatige maatregelen er getroffen kunnen worden om de plaag te beheersen.

Er kan ook geadviseerd worden welke bestrijdingsmethode voor u een goed resultaat kan geven.

KLEM ONGEDIERTEBESTRIJDING voorziet u graag van een deskundig advies.