Hout aantasters

Houtworm, boktor en andere hout aantastende insecten.

We hebben het allemaal wel eens gezien. Kleine gaatjes in hout zoals:  een balkenplafond, een tafel , stoel of juist in het open haardhout. Houtworm word al snel geroepen!

Wat is houtworm? Houtworm is een term die we gebruiken voor de larven van hout aantastende kevers. Vaak is de kever op zich niet schadelijk. De larve van de kevers echter wel! Deze voeden zich namelijk met het hout om tot ontwikkeling te komen. Hierdoor ontstaan gangenstelsels en vzorgt het voor verzwakking in het hout. Dit proces kan jaren duren.

Er zijn meerdere soorten houtboorders. Iedere soort met zijn eigen unieke en kenmerkende eigenschappen. Klem ongediertebestrijding kan u helpen te determineren om welke soort het gaat. Wat is er aangetast, welke houtsoort betreft het, waar bevind het aangetaste hout zich zijn allemaal kenmerken die prijs kunnen geven om welke houtsoort het gaat.

We spreken over twee soorten hout boorders:

Nathoutboorders: De keversoorten die de houtsoorten aanpakken waarvan er nog veel vocht in de houtsoort aanwezig is. Bijvoorbeeld een zieke boom of vers gekliefd haardhout. Ze leven dus voornamelijk buiten. In gedroogd hout kunnen nat houtboorders zich niet ontwikkelen.

Drooghoutboorders: Hier vinden we de keversoorten die droog en onbewerkt hout aantasten. Dit hout is vaak in woningen te vinden. Bijvoorbeeld balkenplafond, meubels en houten beeldenkunst. Binnenshuis hebben we dus veelal te maken met drooghoutboorders. Deze soort zorgt voor schade! 

Voornaamste soorten drooghoutboorders die we in gebouwen aantreffen:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is diverse-houtboorders.jpg
  1. Huisboktor

De larve van de houtwormkever kunnen voor flinke schade zorgen. De larve knagen altijd in de lengterichting van het hout wat voor verzwakking in de constructie zorgt. Als het heel stil in huis is kan je de larve horen boren/knagen. Er zijn voorbeelden waarvan bekend is dat een laven van de boktor 3 cm per dag kan graven in optimale omstandigheden. Laven boren ca. 4-5 jaar lang door het hout heen.

  1. Gewone houtwormkever

De gewone houtwormkever leeft bij voorkeur in naaldhout. Het komt echter ook voor dat deze leeft in loofhoutsoorten.  Deze soort komt in Nederland het meest voor. De gewone houtwormkever gaat ook wel door onder de naam “meubelkever”.  De ideale ontwikkelingstemperatuur is 22 – 23 graden. De laven is lichtgeel van kleur en ca. 6 mm lang. Laven kunnen onder de juiste omstedigheden wel 3 jaar in het hout doorbrengen. Dat betekend dus veel knaagschade!

Vind je korrelig boormeel dit duid op een actieve populatie larve.

  1. Grote houtwormkever

Deze kever is groter dan de gewone houtwormkever. Deze soort is namelijk 5-9 mm lang. De kever gaat ook wel gebukt onder de naam “bonte knaagkever, “bonte klopkever” of “doodsklopkever”. Deze namen heeft hij te danken aan zijn gevlekte uiterlijk. Deze kevers geven de voorkeur aan loofhout waar schimmelvorming op plaats vindt op heeft gevonden. Dit eten ze en zullen hiermee sneller ontwikkelen.  De tijd die ze onder juiste omstandigheden in het hout kunnen doorbrengen is wel 5 jaar.

Vind je grof boormeel, waar bolletjes in liggen, dit duid op een actieve populatie larve

  1. Spinthoutkever

Dit is een langwerpige kever welke bruin van kleur is. Zijn naam heeft hij te danken aan het gegeven dat hij voornamelijk in het spint van hout leeft. Spint komt voortaan overal in voor. Vroeger verwijderde ze het spint van hout omdat dit zwakker is dan kernhout. Tegenwoordig gebruiken we dit wel voor vloeren, balkhout, enz. de spinthoutkever komt dus ook vaker voor dan vroeger. De laven zijn wit van kleur en ongeveer 6 mm lang. De spinthoutkever leeft enkel in loofhout. Nooit in naaldhout.

Hoe kun je zien of je houtworm of boktor hebt?

Controleer het houtwerk of meubels op kleine gaatjes die even groot zijn. Dit kunnen uitvlieg openingen zijn van een hout boorkever. Zie je gaatjes kijk dan ook of je vers zaagsel ook wel boormeel ziet liggen.

Het komt ook voor dat je geknaag kunt horen in de balk als het maar stil genoeg is. Dit kan duiden op actief borende laven van waarschijnlijk de huisboktor. 

Het kan uiteraard ook voorkomen dat je de larve daadwerkelijk uit of over het hout zie kruipen. Dit is het ultieme bewijs van houtworm in de woning.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is houtwormbestrijding.jpg
Bestrijding in uitvoering

Bestrijding:

Klem ongediertebestrijding komt graag een inspectie uitvoeren.

Tijdens deze inspectie zal beoordeeld worden of u last heeft van houtworm, om welke houtboorder het gaat, waar treffen we sporen/knaagschade aan, vinden we boormeel. Deze vragen zullen beantwoord worden voordat de bestrijding gestart zal worden.

De bestrijding zal uitgevoerd worden met een biociden die het beste past bij de klus. Voordeel van het inzetten van biociden dat ze een langdurige werking kennen. Werking tot wel 5 jaar lang!

Klem ongediertebestrijding voorziet u graag van advies! Direct contact klik hier!