Papiervisje

Latijnse naam: Ctenolepisma longicaudatum

Beschrijving:

Papiervisjes, ovenvisje of zilvervisje? 90% van de tijd treffen we het papiervisje aan in woningen. Klem ongediertebestrijding kan u helpen te determineren om welke soort het gaat. Richtlijnen hiervoor zijn:

  • Ovenvisje: Houden van een hoge luchtvochtigheid en hoge temperatuur. Komen bijna niet meer voor in Nederland.
  • Zilvervisje: Houden van hoge luchtvochtigheid (> 70%) en 25 graden
  • Papiervisje: Houden van hoge luchtvochtigheid en kan hogere temperaturen verdragen dan het zilvervisje.

Alle soorten zijn lichtschuw!

Papiervisjes behoren tot de familie van de franjestaarten, zijn grijsbruin van kleur, hebben 6 poten en 2 antennes op de voorkant van de kop. Papiervisjes zijn te herkennen aan 3 sprieten aan de staart. Door deze staart draden behoren ze tot de groep franjestaarten.  De lengte van een volwassen papiervisje is ongeveer 15 mm lang. Dit is gerekend zonder de antennes en staart sprieten.

Papiervisjes kunnen wel 8 jaar oud worden. Dit hangt af van de leefomstandigheden. Veelal worden ze niet ouder dan 3 jaar. Vrouwelijke papiervisjes leggen in het leven een 100 tal eitjes in groepjes van 3 per keer. Deze eitjes komen na 6 a 7 weken uit en na 3 maanden zijn de jonge papiervisjes geslachtsrijp. In een kwartaal kan er dus een plaag aanwezig zijn welke vervolgens snel zal groeien in aantal.

Overlast:

Papiervisjes blijven hun gehele leven vervellen. Dit is onhygiĆ«nisch en zorgt voor overlast. Naast dit kenmerk zorgen ze ook voor schade aan bijvoorbeeld; administratie, overig papier, behang, oude en nieuwe boeken, enz.  De reden waarom ze juist hier schade aan veroorzaken is dat

papiervisjes de vezels van papier, lijmresten en dergelijke eten. Ze vinden hier koolhydraten in waar ze van leven. Zonder voedsel kan een papiervisje tegen de 300 dagen blijven leven.

Bestrijding:

Papiervisjes & zilvervisjes houden niet van lage luchtvochtigheid. Het is dus raadzaam om te starten met goed te ventileren en droog te stoken. Als het probleem aan blijft houden of ventileren en droogstoken is niet mogelijk schakel klem ongediertebestrijding in voor advies.

De bestrijding van franjestaarten kan hardnekkig zijn. We starten altijd met een inventarisatie gevolgd door determinatie. Als het probleem inzichtelijk is volgen de afspraken zoals: Wilt u het archief, de boeken of andere materialen laten behandelen? Ook hier hebben we diverse mogelijkheden voor tot onze beschikking. De bestrijding van de ruimte bestaat uit een naden en kieren behandeling.

Klem ongediertebestrijding voorziet u graag van advies! Direct contact klik hier! of bel 06-29408473