Wespen & Hoornaar

Overlast:

Wespen kunnen voor heel wat overlast zorgen. Voornamelijk tegen het einde van het seizoen. Hun taak zit erop en de wesp is hierdoor erg agressief. Hier ervaren we dan het meeste overlast en worden ook het meeste gestoken. Wespennesten kunt u aantreffen in spouwmuren,

onder dakpannen, in bomen, enzovoorts. Klem ongediertebestrijding kan u helpen van uw wespenprobleem af te komen.

Wij rekenen € 65,00 euro voor het de wespenbestrijding en geven garantie op het resultaat. Verdere specificatie aangaande prijzen vindt u op het tabblad prijzen.

Omschrijving:

In Nederland hebben we een aantal sociaal levende wespen, de zogenaamde limonadewespen. De meest voorkomende soorten wespen zijn:

  • de gewone wesp (Vespula vulgaris L.)
  • de duitse wesp (Vespula Germanica F.)
  • de hoornaar (Vespa Crabro L.)

We herkennen de wespen aan hun smalle taille. Deze vorm zorgt ervoor dat de wesp zeer wendbaar is. Ze hebben sterke kaken en aan het achterlijf een angel waarmee ze ongeveer 10 keer kunnen steken.  Wespen zijn herkenbaar aan de geel/zwarte tekening en de gladde voornamelijk op het achterlijf.

De werksters van de gewone en Duitse wesp zijn 10-15 mm lang terwijl de werksters van de hoornaar 17-24 mm lang zijn. De hoornaar is de grootste wespensoort in ons land en makkelijk te herkennen aan het rode kleur op het kop, borststuk.

Leefwijze & ontwikkeling:

Iedere wespenkolonie ontstaat door een individu. Dit is een bevruchte koningin die in het najaar van vorig seizoen gepaard heeft. Deze koningin  heeft een schuilplaats opgezocht om te overwinteren en gaat op zoek naar een geschikte plaatst voor haar nieuwe nest. Ze maakt het nest van wespenpapier. Wespenpapier maakt ze door stukjes hout van palen, schuren enzovoorts af te schrapen en erop te kauwen. Ze mengt de vezels met speeksel en na droging vormt dit het papier. Met dit papier wordt het

nest gevormd en worden er eitjes in gelegd. Uit de eerste eitjes zullen de eerste werksters geboren worden. De werksters nemen het werk zoals de bouw van het nest en het verzamelen van voedsel over van de koningin zodat zij eitjes kan leggen. tegen het einde van de zomer legt de koningin onbevruchte eitjes waaruit mannetjes (dar) wespen zullen ontstaan. Ook dan worden er grotere cellen gebouwd waaruit koninginnen zullen ontstaan. Na paring vliegen de jongen koninginnen aan het einde van de zomer uit om een rustplaats voor het najaar te vinden waarna het volledige proces opnieuw begint. Na de paring sterft de kolonie volledig uit op de koninginnen na.

Een wespennest kan in 1 seizoen uitgroeien tot een populatie van 5.000 wespen.

  • April: Koningin maakt een begin aan het nest
  • Eind April: Koningin gaat eitjes leggen
  • Tweede helft Mei: eerste werkster komen uit de poppen en bouwen het nest verder uit.
  • Augustus/September: darren en jongen koninginnen komen uit hun poppen.
  • Bij de eerste nachtvorst sterven alle individuen op de koninginnen na
  • De koninginnen overwinteren.